Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam70
Toplam Ziyaret1694559

Adana'nın siyaset denklemine bakıldığında, 2009 seçimlerinde bir kez daha ispatlandığı üzere, Aytaç Durak'ın şahsi oyları % 8 civarındadır. % 20 civarında oy potansiyeli olan bir siyasi parti bu şahsi oyları aldığında seçimleri alabiliyor.

                                                                     ALİ ADAMHASAN

                                                           5 OCAK GAZETESİ YAZARI

Adana'nın siyaset denklemine bakıldığında, 2009 seçimlerinde bir kez daha ispatlandığı üzere, Aytaç Durak'ın şahsi oyları % 8 civarındadır. % 20 civarında oy potansiyeli olan bir siyasi parti bu şahsi oyları aldığında seçimleri alabiliyor.

   Siyasi iktidarın, Aytaç Durak'a karşı sürdürdüğü yalnızlaştırma ve yıpratma politikaları biliniyor. Buna rağmen, AKP'nin yaptırdığı son ankette, vatandaşın hala Aytaç durak'ı Belediye Başkanı olarak görmek istediği sonucunun çıkması, Durak'ın şahsi oylarının önemli bir bölümünü hala koruduğunu göstermektedir.

   Aytaç Durak'ın şahsi oylarının önemli bir kısmı, 2011 Genel Seçimlerinde farklı siyasi partilere dağıldığı tespitini yaparsak, yanlış bir tespit yapmış olmayız. Ancak eskiden bu yana Durak'ın şahsi oylarının Milletvekili seçimlerinden çok, Yerel seçimlerde daha çok ön plana çıktığı gözlemlenmiştir.

   Aytaç Durak'ın gazetecilere söylediğine göre, bir daha aday olmayacağı biliniyor.  Aytaç Durak nereye giderse o siyasi partiye oy veren seçmenler, bu durumda ne yapacaktır?

   Siyasi iktidarın 2009'dan bu yana şahsına yaptığı zulme, Aytaç Durak'ın bir cevap vereceği öngörüsü, siyasi kulislerde dolaşmaktadır. Bu durumda Aytaç Durak, siyasi intikamını 2013'deki Yerel Seçimlerde alacağı söylenebilir.

   Aytaç Durak, şahsi oylarını hangi siyasi partiye kanalize eder? Adana'da B.Ş.Belediye Başkanlığını kazanabilecek üç siyasi parti; AKP, CHP ve MHP'dir. Genel olarak değerlendirme yapıldığında, Aytaç Durak'ın siyasi hesaplaşma yapacağı siyasi parti AKP olduğundan, Durak'ın şahsi oyları AKP'ye gitmeyecektir.

   Durak'ın, bütün siyasi hayatı boyunca sağ partilerde politika yaptığı düşünüldüğünde, şahsi oylarını CHP'ye kanalize etmeyeceği de aşikardır. Durak'ın geçen haftalarda, Ankara'ya giderek Demirel ve Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmesi önemli bir gelişmedir. Bu durumda, Durak'ın şahsi oylarını kanalize edeceği siyasi partinin, MHP olacağı öngörülebilinir.

   2013'te yapılması düşünülen Yerel Seçimlerde, B.Ş.Belediye Başkanlığına MHP'den adı geçen iki kişi var. MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve  Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü. Her ikisi de, kamu hizmetleri ve yerel poltika açısından, kendilerini ispatlamış kişilerdir. MHP tabanı açısından her ikisi de sevilen profillerdir.

   Hüseyin Sözlü'nün adaylığı, MHP lideri ve Teşkilatın, Ceyhan Belediyesi'ni dördüncü dönemde ancak Hüseyin Sözlü ile kazanılacağı yargısının olup olmadığına bağlıdır.

   Seyefttin Yılmaz'ın adaylığı, kendisinin Milletvekili olması nedeniyle, Belediye Başkanlığı kazanıldığında bir Milletvekilinin eksilmesini göze alıp almayacağına bağlıdır.

   Bu görünürdeki kriterlerin yanında esas mesele ise yazımızda anlatmaya çalıştığımız, Aytaç Durak'ın şahsi oylarının tamamına yakınını kimin alabileceğidir.

   AKP ve CHP ne yapacaktır? MHP'nin Aytaç Durak'ın şahsi oylarını koruma stratejisine karşılık, AKP ve CHP'nin bu şahsi oyları alabilecek kişiyi aday gösterme stratejisi olabilir.

   2009 Yerel Seçimlerinde, merkez sağın güçlü ismi Aytaç Durak, MHP'den aday olunca AKP'nin merkez sağın güçlü ismlerinden Mehmet Ali Bilici'yi aday gösterdiği bilinmektedir. Aynı düşünceyle, CHP'nin merkez sağdan oy alabilecek, Ümit Özgümüş'ü aday gösterdiği de biliniyor.

   2013 Yerel Seçimleri, 2009 Yerel Seçimlerinin benzeri bir rekabete sahne olacağa benziyor. İki seçimin farkı ise 2013 seçimlerinde Aytaç Durak'ın aday olmayacak olmasıdır. Siyasi rekabet ise Aytaç Durak'ın şahsi oylarını alabilme yarışına dönüşebilir.

   Bu şartlarda, AKP ikinci defa Mehmet Ali Bilici'yi aday gösterir mi? Yoksa Durak'ın oylarını çekebilecek merkez sağdan başka bir aday mı bulacak? CHP, ikinci defa Ümit Özgümüş'ü aday yapar mı? Yoksa merkez sağdan oy alabilecek başka bir aday mı bulacak?

   2013 Yerel Seçimlerini etkileyecek diğer bir faktör de, AKP milletvekillerinden tüzük gereği dördüncü kez milletvekili seçilemeyecek olanlardır. AKP'nin bu kişileri B.Ş.Belediye Başkanlığına aday göstererek değerlendireceği konuşuluyor. Bu şartlarda Adana'da, Ömer Çelik, Necati Çetinkaya ve Ali Küçükaydın isimleri, adaylık için öne çıkabilir.

   AKP'nin yeni döneminde milletvekili olmayacak üç isimden B.Ş.Başkan Adaylığı için ön plana çıkan ismi, Ömer Çelik'tir. Ancak AKP lideri, dördüncü dönem milletvekili olarak yola devam etmesini öngördüğü Necdet Ünüvar'ı da, başkan adayı yapabilir.

   Görüldüğü üzere üç büyük siyasi partinin B.Ş.Belediye Başkan adayları şu anda Milletvekili olan kişilerden, olma ihtimali büyüktür. Bu öngörüyü aylar önce yazmıştım ve hala aynı fikirdeyim.

   CHP Milletvekili Ali Demirçalı, bir beyanatında Milletvekillerinin Belediye Başkanlığına aday olmasını eleştirmişti. Demirçalı'nın bu beyanatı şaşırtıcıydı. Şu anki Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, 2009 seçimlerinde Milletvekili olduğu halde, İstanbul B.Ş.Belediye Başkan Adayı olduğunu ne çabuk unuttu?

   Ali Demirçalı'nın, kendisinin de aday olacağı bile söyleniyordu. Aday olmayacağını anlatmak için mi bu beyanatı verdi? Yoksa kendi partisinin ve rakip siyasi partilerin adaylarının milletvekili olmasının, önünü kesmek için mi böyle bir yargı oluşturmaya çalışıyor?

   Yerel seçimler ile ilgili düşünülen değişiklikler hayatiyete geçerse, B.Ş.Belediye Başkanlarına bütün il sınırları içerisindeki vatandaşlar oy verecektir. Bu durumda bir çok ilde olduğu gibi, Adana İlimizde de, CHP'nin Belediye Başkanlığını kazanması zora girer.

   Bu şartlarda, Yerel seçim yarışının AKP ile MHP arasında geçeceği söylenebilir. Bu durumun da, AKP'de sıkıntı oluşturacağı şimdiden söylenebilir. Çünkü, CHP seçmeninden önemli bir kısmı, ulusalcılık sebep ve saikleriyle, AKP kazanmasın diye MHP'ye oy verebilir.

   Bu şartların yanına, yazımızın ana eksenini oluşturan, Aytaç Durak'ın şahsi oylarını alabilecek siyasi partinin de MHP olduğunu ekleyiniz. Bu durumda 2013 Yerel seçimlerini kazanmaya en yakın siyasi partinin hangisi olacağını, söylemeye gerek var mı?



735 kez okundu

Yorumlar

Salbaşlı Hacıya     03/09/2012 11:47

Ben Aytaç Durak demiyorum .İstediğin gibi okuma.Aytaç durak Yada başaka birine angaje olmuş değilim. Memleketime kim hizmet edersede tebrik ederim.Burada asıl mesele Başbakanım diye kimse hukuk dışına çıkıp işlem yapamaz. Şunu herkes biliyor ki Başbakan Adana belediyesini meşru yollarla alamadı. Bu şekilde almak istedi.Ayrıca orada otobüs çalıştırmak mesele değil.Taşımacılık yapanların da ekmeğiyle oynamamak önemli.Yoksa Karaisalıya kim hizmet ettiyse ,edecekse amenna.
Misafir - Karaisalılı Ali

karaisalı     03/09/2012 10:16

krd.gülmene gerek yok sizin RTE İstanbul belediye başkanı olduğu dönemde ekmek nedir bilmezken Adana belediyesi ekmek fabrikaları Türkiyede ilkti unutmayın.O zamanda RTE Aytaç beye Aytaç abi diyordu bunuda bilin.ikdidardasınız engelleyende yok Karaisalıya hizmet için illaki b.belediyeyi almanız gerekmiyor buyrun hizmete un fabrikası veya herne fabrikası kuracaksanız destekleyelim kurun Karaisalılara iş bulun tutan yok sizi.ayrıca o çok sevdiğiniz bilici karaisalıları sevmez bunuda unutmayın.Tıngır Mıngır Fıratıda bana savunmayın iyi bir kürtçüdür, işe aldırdığı tüm adamlar kürtler olmuştur.Hatırlamanız için Numune Hast. İşçi fazla diyerek çıkartılan çoğunluğu Karaisalılı 100 ün üzerindeki şirket işçilerinin yerine yine çoğunluğu Adıyamanlı hemşehrisini işe aldırmıştır.
Misafir - mustafa

     03/09/2012 08:49

M.ALi BİLİCİ seçilirsem Karaisalıya otobüs sayısı çok az 2 katına çıkartmak lazım dedi.Ertesi günü BİLİCİ otobüsleri kaldıracak diye yaygara kopardınız.Bilici Karaisalı çok geri kalmış İLçeye parke taş fabrikası ,un fabrikası kuracam birde ekmek fabrikası açacam dedi ertesi günü gene yaygara kopardınız BİLİCİ karaisalı düşmanı dediniz yalanla dolanla AK PARTİMİZİN belediye başkanlığını elimizden aldınız.SÖyleyin bakalım iyi mi oldu kötü mü oldu?Sİz hala mı akıllanmayacasınız.Mir Dengi FIRAt Aytaç başkanım ekmek kulübelerinin sayısını arttıralım yazık bu garibanlara saatlerce sırada kuyruk bekliyorlar dedi.Bırak onlara acıma onları kendine kul köle edeceksin dedi.Yaaaaaaa gülüyprum halinize hala aytaç demeniz beni derinden derinden gülkdürüyor.
Misafir - salbaşlı hacı dayı

aytaç durak     02/09/2012 22:02

krd. Bilici gelince yakınları zengin olmayacakmıydı. Aytaç Durak yakınları zaten zengin olmuş iyikide olmuş hiç olmazsa hemşehrim çalıştırdığı adamların hemen hepsi Karaisalılı Bilicide hemşehrileri ceyhanlılar dururken Karaisalıları çalıştıracak değildir.işin bu yönü önemli.oraya kim gelirse gelsin zenginleşeceği kesin tıpkı RTE gibi.
Misafir - mustafa

     02/09/2012 18:25

canım kardeşlerim aytaç durak salbaşa vede karaisalıya ne verdi söylermiisniz?zihni paşa geldide ilçeniz ve salbaşımız hizmet gördü.aytaç sadeece kendisini ve yakkınlarını zeng n ettti.hala mı aytaç diyorsunuz.şaşıyorum size.halamı aklnız baişınıza gelmeyecek.sizler aklınızı başınıza toplayın.bilici gelse idi karaisalı bir bu kadar daha karaisalı olacaktı.doğru ve hak yolunu artık lütfen görünüz.
Misafir - salbaşlı hacı

     02/09/2012 15:33

kemikçiler belli oluyor..
Misafir - karaisalı lı

RTE     02/09/2012 00:24

Buyursun gelsin Adana B.Beld.aday olsun önümüzde seçim var.Şunu unutmayalım Şanlıurfa B.Beld. seçimleri için de çeketi koysam kazanır demişti RTE. Adana seçimleri için kendisini bekliyoruz.Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığı emanet edecek birileri bulunur nasıl olsa.
Misafir - mustafa

Çökertmeden çıktım da Halilim!     01/09/2012 14:26

Salbaşlı Hacı isimli kişi galiba elma ile armutları karıştırmış.Başbabakanın ülke ülke dolaşarak döviz topladığından bahsetmiş.Velev ki topladı diyelim ve topladı.Bu durum kimsenin nahak yere görevinden uzaklaştırmasını gerektirir mi?Nerde hukuk devleti?Açarsın tazminat davasını alırsın tazminat parasını...Aytaç Durak madem hatalı neden AKP'ye aldınız.AKP döneminde hiç mi kabahati yok ki görevden almadınız Aytaç Bey'i?Ayrıca Yerel seçimlerde AKP'nin adayı olan ANAP Dönemi'nin vesayetçi ,28 Şubat'çı adayı Bilici soyadlı kişiyi belediye işlerinden daha mı iyi anlıyorda ona oy verdiniz?Hani vesayetçilik sona erecekti?Mehmet Ali Bilici'nin siyasi mazisi çok AK mı ki ona yöneldiniz?Aytaç Durak'ın hataları vardır ve fakat Adanalı'nın tercihine gölge düşüren siyasi ve şahsi ihtirasları da Adanalı unutmaz.İlk yerel seçimde AKP dersini alacak.Görün bakın...
Misafir - Ne ve Neden

     01/09/2012 12:31

Salbaşlı Hacı'ya; Akp Tüm dünyadaki diktatörlükler yıkılacak .Arap baharı bu yüzden yaşanıyor diyor.Sen Akp Ye ve RTE hakaret ediyorsun.RTE'nin ancak diktatörlerin ülkesinde görülen uygulamaları yapma hakkı vererek adamı diktatör yerine koyuyorsun.Bak diktatörler tek tek gidiyor.
Misafir - .Karaisalılı Ali

     01/09/2012 10:10

Benim ülkemin başbakanına GÖBEĞİNDEN ATIYORSA SEN ÇIK KARŞIMA hiçkimse diyemez.bu aytaç da olsa diyemez obama da olsa diyemez.diyende olursa cezasını çekecek babamda olsa.Benim Başbakanım hasta hasta ülke ülke dolaşacak ülkeye döviz kazandıracak birisi çıkacak o sözleri söyleyecek yemezler aytaç baba yemezler.bunu ülkede herkese yedirebilirsin ama başbakaınımız RECEP TAYYİP ERDOĞANA yediremezsin.
Misafir - salbaşlı hacı

aytaç durak     31/08/2012 20:18

Aytaç bey le ilgili daha önceki yorumlarımdada dile getirmiştim ama hiçbir akp li den cevap alamadım. Akp şu kadar zamandır iktidar Aytaç Durak kadar Karaisalı'lı hemşehrimizi belediye ve diğer tüm kurumlar dahil işe aldırabilmişmidir.Bir akp li hemşehrimiz cevap verirse bilgileneceğiz arkadaşlar.
Misafir - mustafa

aytaç durak     31/08/2012 18:48

Hemşehrimiz sayın Aytaç Durak a büyük haksızlık yapılmıştır bu ülkenin başbakanı RTE tarafından.İnşallah tekrar aday olur partisi hiç önemli değil var gücümüzle destekleyeceğiz Akp de avucunu yalayacak.
Misafir - mustafa

AlışSatış
Dolar32.201632.3307
Euro34.675034.8139